04 juuli, 2009

Sir

Laupäeva lõuna ajal poodi minnes tuli mulle tee peal vastu Sir. Sir oli just käinud kirikus ning oli heas tujus nagu tavaliselt.
Sir'i tegelik nimi on Fred-Joe Nambala, kuid mina hakkasin teda kutsuma Sir'ks, kuna ta ise teisi inimesi sedasi kõnetab. Hommikul ülikooli tulles tervitab ta mind tavaliselt niimoodi: "Good morning, Sir! How are you today?" Täiesti siiralt ja südamlikult, ta ongi selline.
Sir'i kodumaa on Zambia, ta on teine ISU tudeng peale minu, kes tuli suveks praktikale Stuttgarti Ülikooli. Kõrval oleval pildil ta oma kodumaa peale osutabki. Zambia on suure pindalaga, kuid võrlemisi väikese rahvaarvuga (11 milj.) riik Lõuna-Aafrikas. Zambia on küll vaene, kuid siiski keskmisest arenenum Aafrika riikide seas.
Sir'ga suhtlemine on alati värskendav, tema mõttemaailm on totaalselt teistsugune kui ükskõik millisel Euroopa rahvuse esindajal. Meil on vaja koguaeg midagi saavutada, edasi areneda, rohkem raha teenida... Sir'i jaoks tunduvad olevat tähtsad hoopis muud asjad. Ta käib igal laupäeval kirikus, täna paluti tal isegi tervele kogudusele kõnet pidada. Sir on lõpetanud Kapplinna ülikooli füüsika magistriõppe. Tõsi aega võttis see tal kenasti, lõpetades selle alles 28 aastaselt, kuid Sir'i suhe ajasse on hoopis teistsugune. Ta ei torma kuhugi, tal ei ole kiire.
Vahel on ta rääkinud meie kaastudengitest, kokkuvõttes ütleb ta tavaliselt: "...he is hard working, very hard working." Seda ka inimeste kohta keda mina päris nii ei kirjeldaks, kuid kõik oleneb millisest lähtepunktist vaadata. Zambias on Sir'i sõnul täiesti tavaline, et tööpäeval läheb täiskasvanud inimene naabrite juurde külla ja vestleb seal näiteks 3 tundi maast ja ilmast.
Seda kuidas õige on teab vaid jumal. Maailmapilte on erinevaid ning väga tore on vahel totaalselt teistsugusega kokku puutuda ja püüda sellest aru saada.

Kommentaare ei ole: